Вареники з картоплею

Вареники з картоплею   Вареники - це одне з найвідоміших страв української кухні, відварні вироби з тіста з різноманітними начинками. Великою популярністю користуються вареники з картоплею і, незважаючи на те, що зараз у багатьох магазинах можна купити готові напівфабрикати, вони все одно не замінять домашніх вареничків, зліплених дбайливими руками. У невеликі кружечки з тіста загортають порції картопляного пюре, краї тіста ретельно защипують. Варять у підсоленій воді до готовності, потім вареники подаються на стіл із смаженою цибулею, сметаною або вершковим маслом. Пальчики оближеш!

   Вареники з творогом

Вареники с творогом   У справжніх варениках з творогом, тіста повинно бути мало, а творогу - багато. Можна зробити вареники солодкими, додавши в творог цукор і, за бажанням, родзинки. Деякі люблять солоні вареники, додаючи в творог сіль і дрібно нарізану зелену цибулю. Відомо два види вареників з творогом - класичні (творог загортається в тісто) і ледачі (творог перемішується з тістом, потім тісто скочується в «ковбаску», з якої нарізають круглими шматочками і варять).

 

   Вареники з капустою

Вареники з капустою   Смачне і ситне блюдо - традиційні українські вареники з капустою. Капусту обсмажують на салі або олії, потім загортають в шматочки тіста і варять до готовності. Справжні вареники пишні, ніжні, тануть у роті. Начинки обов'язково повинно бути більше, ніж тіста. Вареники подають до столу зі сметаною або вершковим маслом, можна також додати шкварки, смажену цибулю. Ця страва української кухні популярно як на території України, так і за кордоном.

 

   Банош

Банош   Банош - це страва української кухні, воно відноситься до гуцульських традицій. Воно являє собою кашу з кукурудзяної муки, зварену на сметані або вершках, посипану тертою бринзою. Від звичайної каші банош відрізняється своїм м'яким кисломолочним смаком. До нього часто додають смажену гриби або бекон. За традицією, це блюдо готується на відкритому вогні, і лише чоловіками, тому що виробництво бринзи - одного з інгредієнтів баношу, відноситься до вівчарству - виключно чоловічим заняттю в карпатській культурі.

 

   Борщ український з м'ясом

Борщ український   Той, хто ніколи не пробував борщ, не знає, що таке українська кухня. Напевно, це її найвідоміше і улюблене блюдо. Є безліч способів приготування борщу, як і безліч його різновидів. Однак, традиційний борщ завжди містить буряк, який надає йому характерний смак і колір, і готується на м'ясному або м'ясо-кістковому бульйоні. Крім буряків, до складу борщу також входять такі овочі, як капуста, морква, картопля, цибуля, помідори (або томатне пюре). Традиційний компонент - свиняче сало, яке розтирається з часником, зеленню і цибулею до однорідної маси і додається в борщ за кілька хвилин до готовності. Борщ часто подається з пампушками - м'якими часниковими булочками.

   Зрази

Зрази   Спочатку, зрази - це блюдо литовської кухні, м'ясні котлети з начинкою. Однак на території України популярність знайшов інший вид зраз - картопляні, з начинкою з м'яса або грибів. Картопляне пюре змішується з яйцем, з нього формуються коржі, в які загортається м'ясна або грибна начинка з додаванням смаженого цибулі та спецій. Потім зрази обсмажуються на рослинній олії і подаються на стіл зі сметаною. Правильно приготовані зрази - дуже ситні, ніжні, і тануть у роті.

 

   Капусняк

Капустняк   Капусняк - традиційний український суп з капусти. Він схожий на російські щі, однак не варто плутати ці дві страви, оскільки для приготування капусняку використовується тільки квашена капуста. Суп готується на м'ясному бульйоні, в який крім протушенной на сковороді капусти також додається картопля, морква і цибуля. Перед подачею до столу капусняк заправляють сметаною. Це смачне і нескладне перше блюдо традиційно є частиною різдвяного столу.

 

   Пампушки

Пампушки   Пампушки - це круглі здобні булочки, які в українській кухні традиційно подаються до борщу. Свою назву вони отримали, імовірно, від французького «помпон» - кулька. Особливо популярні часникові пампушки розміром з невелике яблуко, у приготуванні яких використовується часниковий соус або підлива зі смаженої цибулі (іноді вона подається окремо). Ці м'які апетитні булочки можуть бути прекрасним доповненням не тільки до борщу, але й до будь-яких інших перших страв.

 

   Деруни

Деруни   Деруни, або драники - блюдо, характерне для слов'янської, зокрема - української кухні, аналоги якого існують також і в німецькій, в єврейській, і в багатьох інших кулінарних традиціях світу. Це картопляні оладки, смачні і прості у приготуванні. Картопля натирається на дрібній тертці, до нього додається яйце, сіль, трохи борошна, за бажанням - цибуля. З отриманого тіста ліпляться оладки і смажаться на олії або салі. Деруни подаються зі сметаною.

 

   Узвар

Узвар   Серед прохолодних напоїв в українській кухні дуже популярним є узвар. Він є обов'язковою складовою різдвяного столу. Узвар - це, по суті, компот із фруктів або ягід, сушених або свіжих, іноді з додаванням меду. Але на відміну від російської компоту, для приготування узвару фрукти не варяться, а тільки доводяться до кипіння. У старовину узвар часто готували з нагоди народження дитини, він символізує родючість і солодке життя.